Skovbrug.

Gyldenholm Skovdistrikt, bestående primært af Kastrup Storskov, strækker sig over mere end 750 hektar blandet skov, beliggende i området mellem Gyldenholm hovedgård og Tystrup-Bavelse Søerne. Ca. 65% af skovdistriktet består af løvtræ, primært bøg med eg i yderområderne mens nåletræ, hovedsageligt rødgran, udgør ca. 35%. I skoven findes også mindre bevoksninger med juletræer og pyntegrønt til kommercielt brug.

Ved de voldsomme orkaner i 1967 og 1999 (hvor op mod 10% af skoven faldt) led skovdistriktet store tab i form af væltede træer og ødelagte bevoksninger. Som følge heraf bærer skoven i dag præg af mange yngre bevoksninger, primært løvtræ, som resultat af genopretningsarbejdet efter stormfaldene.

Gyldenholms hovedbygning samt de omkringliggende driftsbygninger, værksteder, boliger og korntørreri opvarmes med bæredygtig træflis fra egen skov. At godset kan varme sig selv op med biomasse fra egen produktion har medført store reduktioner i forbrug af olie og elektricitet.

PEFC certificering.

Al skov under Gyldenholm Skovdistrikt er PEFC-certificeret. PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) bygger på en række pan-europæiske og internationale principper og fastlægger kriterier for en bæredygtig skovdrift under danske forhold. 

Målsætningen for den danske PEFC-skovstandard er gennem certificering af skove at fremme en bæredygtig udvikling og drift af de danske skove under et balanceret hensyn til både de økonomiske, økologiske og sociale aspekter ved skovdriften.

Som PEFC certificeret skovejer forpligter vi os til at sikre, at skovdriften på Gyldenholm overholder PEFC’s kriterier for bæredygtig skovdrift, som beskrevet i skovstandarden. Vi er certificeret igennem HedeDanmark, så vi med deres systemer og driftsprocedurer kan dokumentere sporbarheden af træet. Træ- og træprodukter, der kommer fra vores certificerede skov, kan mærkes med PEFC’s logo. Gyldenholm bidrager på denne måde til at imødekomme den øgede efterspørgsel efter sporbarhed og bæredygtigt certificeret træ hos både industri og forbrugere. Herudover bevidner certificeringen at, vi prioriterer at beskytte naturen og de fortidsminder vi forvalter i skoven. 


Færdsel i skoven.

Der er fri adgang til skovens 16 km grusveje året rundt. Dog forventes det at følgende ordensreglement overholdes: 

  • Skoven er åben for offentligheden hver dag fra kl. 6.00 til solnedgang. Ingen adgang efter mørkets frembrud. 

  • Det er kun tilladt at færdes på skovens veje til fods eller på cykel. Ingen adgang udenfor fast vej, heller ikke til fods.

  • Hunde skal holdes i snor, af hensyn til vildtet og skovens andre gæster.

  • Færdsel til hest er tilladt med gyldigt ridekort som kan erhverves på Godskontoret, læs mere og ansøg her.

  • Det er ikke tilladt at føre motorkøretøj i skoven uden forudgående aftale med Godskontoret.

  • Det er ikke tilladt at samle svampe, bær eller andet i skoven uden forudgående tilladelse fra Godskontoret.

  • I jagtsæsonen (september til januar samt 16. maj - 15. juli) kan der være dage hvor uvedkommende færdsel frabedes, dette markeres med skilte ved skovens indgangsveje. 

  • Alle instrukser fra godsets ansatte, eksterne entreprenører og jægere i skoven skal følges.